Van alle kanten horen we tegenwoordig nieuws over het lage rendement van spaarrekeningen, schommelingen in de beurs en risico’s bij investeringen. Je wil natuurlijk dat je spaargeld zo veel mogelijk opbrengt, met zo weinig mogelijk risico. Hoe doe je dat dan? Waar let je op wanneer je een alternatieve investering overweegt? Wat betekent een slimme investering in jouw geval? Neem je liever risico’s op de beurs of kies je voor veiligheid met vastgoed? Lees onze tien tips en neem een vliegende start.

1.  Investeer op tijd

“Time is money” is niet voor niets een cliché dat blijft standhouden. Bij elke slimme investering geldt dat je opbrengst groeit op termijn. Het is immers logisch dat hoe langer je geld geïnvesteerd blijft, hoe meer tijd het heeft om te renderen. Daarom begin je best zo snel mogelijk te investeren. Hoe vroeger je begint, hoe langer je geld kan werken, hoe hoger je rendement.

Op dezelfde wijze is het ook nooit te laat om een verstandig te investeren. Elk jaar dat je geld rendeert, is een jaar met mooi rendement en meerwaarde die je anders nooit zou hebben. Bovendien kan je eigendom ook gewoon worden doorgegeven, geschonken, geërfd of verkocht wanneer nodig. Zo weet je zeker dat je investering toch goed terecht komt, ook al begin je er wat later aan.

vastgoed, beleggen

2. Investeer MET GELD DAT je OVER HEbT

Bij elke investering is het heel belangrijk een buffer te voorzien. Je wil niet dat je je investering plots met spoed moet verkopen, vaak met verlies, omdat je door onvoorziene omstandigheden toch dringend geld nodig hebt. Daarom is het verstandig om een appeltje voor de dorst achter de hand te houden, en enkel te investeren met geld dat je kan missen. Zo kan het blijven renderen en kan je verkopen met meerwaarde, zelfs als een onverwachte tegenslag de kop opsteekt.

Heb je geen overschot, maar wil je toch verstandig investeren? Dan kan je simpelweg een goedkope hypothecaire lening aangaan. Met een historisch lage rentevoet en mooie fiscale voordelen leen je beter dan ooit. Die lage rentevoet garandeert bovendien een hoog rendement bij verhuur, zodat je lening gewoon door de huurders wordt afbetaald.

Ga je bijna op pensioen en kan je tweede eigendom niet meer van de belastingen worden afgehouden? Ook dan geniet je bij een lening een hoop voordelen. Zo daalt je pensioenbelasting omdat je interesten betaalt. Daardoor kan je zelfs in een lagere belastingschijf terechtkomen en nog minder betalen.

3. Kies wat bij je past – vastgoed of beurs?

Speel je liever op veilig? Investeer in vastgoed. Heb je graag meer rendement met een risicovolle investering? Speel op de beurs. Kies voor de investering waarmee je het meest op je gemak zit, zodat je zonder zorgen je investering zijn gang kan laten gaan. Je stelt jezelf en je geld veilig, en weet zeker dat je kan inschatten wat er je in de toekomst te wachten staat.

Om zeker te zijn dat je keuze onderbouwd is, laat je best een risicoprofiel opmaken. Zo kom je in de eerste plaats te weten of je defensief of offensief investeert – oftewel veilig of avontuurlijk – of er tussenin. Ten tweede leer je zo ook hoe je je portefeuille het best indeelt. Veel risico’s, of helemaal geen? Je profiel is de eerste stap richting een gepaste portefeuille.

4. WEES GOED GEÏNFORMEERD

Slim investeren is geïnformeerd investeren. Welke investering je ook kiest, je doet er goed aan er een expert in te worden. Ook al wordt je geld voor jouw geïnvesteerd door een beursmakelaar of verzekeraar, je weet nog steeds graag wat ermee gebeurt. Daarom zoek je best op voorhand zo veel mogelijk informatie op over de investering die je koos om verrassingen te vermijden. Dat geldt ook niet enkel voor het soort investering, maar ook de concrete aard ervan. Kies je voor aandelen? Hou dan de trends op de beurs zeer goed in de gaten. Als je bijvoorbeeld voor grondstoffen gaat, dan kies je maar beter een specifieke grondstof waar je het volle vertrouwen in hebt. Sommige ervan stijgen namelijk jaarlijks, terwijl anderen wat meer fluctueren dan je lief is.

Kies je voor vastgoed? Bekijk dan goed welk type vastgoed het best bij je past, en in welke vorm. Wil je een investering enkel voor de opbrengsten? Dan is hotelvastgoed ideaal. Ga je liever af en toe een weekendje weg of ben je vaak op zakentrip? Dan kies je vast voor een studio. Een verblijfplaats voor het hele gezin en op vakantie met de kleinkinderen? Prachtige appartementen genoeg om uit te kiezen. Die keuze is niet enkel nuttig voor je gebruik, maar ook om te beslissen hoeveel je wil investeren. Een studio is namelijk stukken goedkoper dan een groot appartement.

5. Maak een plan

Weten waar je naartoe wil met je investering is een waardevolle ondersteuning wanneer het aankomt op beslissingen maken. Wil je op korte termijn verkopen? Breng je het geduld op voor een langere termijn? Denk je aan erfenismogelijkheden? Een duidelijke visie over je einddoel en de weg daarheen zal je helpen om onderweg de juiste beslissingen te maken, en exact te eindigen waar je wil zijn. Dat krijg je met een investeringsplan.

Zo’n plan helpt je op lange termijn met je doelstelling, maar is ook onderweg waardevol. Door je einddoel voor ogen te houden, kan je goed geïnformeerde keuzes maken om dat doel te helpen of dichterbij te brengen. Zo weet op het juiste moment of er ruimte is voor diversificatie in je portefeuille, en welke bijkomende investeringen je nu en op termijn helpen. Kom je sleutelmomenten of buitenkansen tegen, dan kan je plan je meteen helpen de beste beslissing te maken. Zo weet je zeker dat je toekomstprojecties realistisch zijn, en dat je altijd voorbereid bent.

6. SCHUIF EMOTIES OPZIJ

Investeren op basis van emotionele beslissingen doe je best niet. Als je uit paniek, euforie of sentimentaliteit bepaalde aandelen verkoopt, bedrijven niet kan loslaten of te lang meegaat in rages wordt je investering al snel een nachtmerrie. Weet dus zeker waaraan je begint, en wees bereid de juiste en verstandigste beslissingen te maken. Je hebt het namelijk niet enkel over wat geld, maar over een vooropgestelde toekomstvisie. Die wil je zeker niet in het water laten vallen door een onbezonnen beslissing of een plotse ommekeer. Daarbij is je plan je belangrijkste houvast, en een garantie dat je toch een onderbouwde beslissing maakt. Dan kan je op emotionele momenten toch redelijk blijven, en weet je zeker dat je de beste keuzes maakt. Slim investeren op zijn best.

vastgoed, beleggen

7. HOU REKENING MET ELKE OPTIE

Uw stappenplan en vooropgestelde einddoel zijn een prima leidraad voor beslissingen op lange en korte termijn. Dat wil echter niet zeggen dat het waterdicht en lekvrij is. Sommige onvoorziene gebeurtenissen of plotselinge schommelingen kunnen grote veranderingen teweegbrengen. Zorg er daarom voor dat je ook reserveplannen hebt voor noodgevallen, of dat je plan flexibel genoeg is om aangepast te worden. Zo kan je tegen een stootje.

8. Denk concreet

Ligging

Je kan heel goed geïnformeerd zijn, maar nog steeds niet weten waar te beginnen aan je zoektocht. Wanneer je weet welke investering je wil kiezen en waarop je moet letten, zoek dan naar zeer concrete informatie over waarop te letten bij je zoektocht. Zo speelt bijvoorbeeld de ligging van je investering een grote rol bij je keuze. Omdat een investering in vastgoed op lange termijn loopt, kijk je vooral uit naar regio’s in volle expansie, wijken die nu of later vernieuwd worden, bereikbaarheid met de wagen of openbaar vervoer. Omdat zij nog in groei zijn, blijft je meerwaarde stijgen. Zo heb je meer genot van je investering dan in een verzadigd gebied.

Investeer je aan de kust? Dan is zeezicht een must, evenals winkels en restaurants ongeacht of ze nog in opbouw zijn. Elke vernieuwing in de omgeving van een woning vertaalt zich achteraf in een gevoelige meerwaarde, en daar ga je natuurlijk voor. Maar in een betere ligging zit ook een instant meerwaarde als je wil verhuren. Hoe mooier en beter bereikbaar je pand is, hoger je rendement zal zijn.

Staat

Ook over de staat van je eigendom denk je het liefst goed na. Als je 100% zekerheid wil, kies je bijvoorbeeld beter voor nieuwbouw. In de eerste plaats kan je gerust zijn dankzij de 10-jarige garantie van aannemer en architect die je volledig veiligstelt. Daarnaast zijn de bouwnormen vandaag zo streng en zo energiezuinig georiënteerd, de bouwgaranties zo veilig en alomvattend, dat je zeker weet dat alle wetten gerespecteerd worden, zonder dat je hoeft op te volgen. Bovendien betalen energiezuinige investeringen zichzelf op termijn terug via minimale energiefacturen, iets waarvan je kinderen en kleinkinderen ook nog lang zullen kunnen genieten. Als laatste geniet je met een investering in nieuwbouw ook nog eens van een fiks fiscaal voordeel.

9. ZIE jeZELF ALS EIGENAAR

Ongeacht of je investeerde in vastgoed, aandelen, obligaties of een van de talloze andere alternatieven, is het een goed idee jezelf als eigenaar te zien. Als je er bijvoorbeeld voor koos te investeren in aandelen van een bedrijf, leer dat dan kennen alsof het van jou is. Onderzoek inkomsten, uitgaven, winst, groei en alles wat je nog meer kan ontdekken. Zo win je belangrijke informatie in, en weet je zeker dat je jouw slimme investering vanbinnen en vanbuiten kent.

Kies je voor vastgoed? Dan is de verstandigste keuze om in zee te gaan met Chateau Residenties. Ondertussen zijn al meer dan 12.000 tevreden eigenaars via ons bedrijf in het vastgoed gestapt, waardoor je zeker weet dat je gerust kan zijn.

10. Geniet van fiscale voordelen

Zoals je eerder al ontdekte kiezen veel investeerders voor een hypothecaire lening  voor het bijhorende belastingvoordeel. Gaat het om een tweede verblijf, maar kies je er toch voor binnen de twee jaar je eerste pand te verkopen? Dan geniet je van de meeneembaarheid van registratierechten. De notariskosten die je voor je eerste huis betaalde, worden dan namelijk van die voor het tweede verblijf afgetrokken. En dan komt ook de woonbonus weer in zicht.

Ook erfpacht is een slimme zet omdat de jaarlijkse pacht, het canon, ook nog eens fiscaal aftrekbaar is. Voor particulieren kan die korting tot 35% oplopen, een voordeel dat je aan een lagere belastingschijf annex belastingvoet kan helpen. Concreet verwerf je dankzij erfpacht het recht op het dure grondaandeel zonder ervoor te betalen. Dat betekent dat je 25 tot 35% onder de volledige prijs aankoopt. Dankzij die voordelige instapprijs geniet je procentueel een hoger verhuurrendement van elk pand dat je met erfpacht aankoopt. Bovendien zijn er tal van fiscale voordelen aan verbonden, zoals een mindering van je kadastraal inkomen, 2% registratie en lagere schrijfkosten. Je investeert dus minder voor een hoger rendement.

Vastgoed voor jouw toekomst

 Kies uit het ruime aanbod vastgoedprojecten van Chateau Residenties wat het best bij je past. Heb je de perfecte investering gevonden? Geniet dan van vrijblijvende toelichting van een van onze vastgoedexperts. Tot binnenkort!

vastgoed, beleggen