Van alle kanten horen we tegenwoordig nieuws over het lage rendement van spaarrekeningen, schommelingen in de beurs en risico’s bij investeringen. Je wil natuurlijk dat je spaargeld zo veel mogelijk opbrengt, met zo weinig mogelijk risico. Hoe doe je dat dan? Waar let je op wanneer je een alternatieve belegging overweegt? Wat betekent een slimme belegging in jouw geval? Lees onze tien tips en neem een vliegende start.

slimme belegging

1.     Begin zo snel mogelijk

“Time is money” is niet voor niets een cliché dat blijft standhouden. Bij elke slimme belegging geldt dat je opbrengst groeit op termijn. Het is immers logisch dat hoe langer je geld geïnvesteerd blijft, hoe meer tijd het heeft om te renderen. Daarom begin je best zo snel mogelijk te investeren. Hoe vroeger je begint, hoe langer je geld kan werken, hoe hoger je rendement.

2.     Beleg met geld dat je over hebt

Bij elke investering is het heel belangrijk een buffer te voorzien. Je wil niet dat je je investering plots met spoed moet verkopen, vaak met verlies, omdat je door onvoorziene omstandigheden toch dringend geld nodig heeft. Daarom is het verstandig om een appeltje voor de dorst achter de hand te houden, en enkel te investeren met geld dat je kan missen. Zo kan het blijven renderen en kan je verkopen met meerwaarde, zelfs als een onverwachte tegenslag de kop opsteekt.

3.     Een slimme belegging past goed bij jou

Speel je liever op veilig? Investeer in vastgoed. Heb je graag meer rendement met een risicovolle investering? Speel op de beurs. Kies voor de belegging waarmee je het meest op je gemak zit, zodat je zonder zorgen je investering zijn gang kan laten gaan. Je stelt jezelf en je geld veilig, en weet zeker dat je kan inschatten wat er je in de toekomst te wachten staat.

4.     Wees goed geïnformeerd

Slim beleggen is geïnformeerd beleggen. Welke investering je ook kiest, je doet er goed aan er een expert in te worden. Ook al wordt je geld voor jou belegd door een beursmakelaar of verzekeraar, je weet nog steeds graag wat ermee gebeurt. Daarom zoek je best op voorhand zo veel mogelijk informatie op over de belegging die je koos om verrassingen te vermijden.

5.     Bepaal een einddoel

Weten waar je naartoe wil met je investering is een waardevolle ondersteuning wanneer het aankomt op beslissingen maken. Wil je op korte termijn verkopen? Breng je het geduld op voor een langere termijn? Denk je aan erfenismogelijkheden? Een duidelijke visie over je einddoel zal je helpen om onderweg de juiste beslissingen te maken, en exact te eindigen waar je wil zijn.

6.     Maak een plan – en hou je eraan

Wanneer je een goed geïnformeerde keuze hebt gemaakt en klaar bent om te beleggen, is het verstandig een plan neer te schrijven. Zo leg je vast wat de verwachtingen in de toekomst zijn, en kan je de verschillende valkuilen vermijden. Door de houvast van een beleggingsplan, weet je zeker dat je beslissingen onderbouwd zijn en dat alles loopt zoals het moet. Zo verlies je nooit je einddoel uit het oog, en heb je altijd ondersteuning op sleutelmomenten.

7.     Wees realistisch

Met alle informatie over je slimme belegging ga je ook best verstandig aan de slag. Wees zeker dat je toekomstprojecties onderbouwd zijn, dat je je rendement niet overschat, en dat je rekening houdt met risico’s door bijvoorbeeld je geld te spreiden over verschillende beleggingen in je portefeuille. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan, en weet je exact waarop je voorbereid moet zijn.

8.     Schuif emoties opzij

Met emotionele beslissingen geraken je beleggingen niet ver. Als je uit paniek, euforie of sentimentaliteit bepaalde aandelen verkoopt, bedrijven niet kan loslaten of te lang meegaat in rages, zal je investering snel een nachtmerrie worden. Daarbij is je plan je belangrijkste houvast, en een garantie dat je toch een  onderbouwde beslissing maakt.

9.     Hou rekening met elke optie

Je stappenplan en vooropgestelde einddoel zijn een prima leidraad voor beslissingen op lange en korte termijn. Dat wil echter niet zeggen dat het waterdicht en lekvrij is. Sommige onvoorziene gebeurtenissen of plotselinge schommelingen kunnen grote veranderingen teweegbrengen. Zorg er daarom voor dat je ook reserveplannen hebt voor noodgevallen, of dat je plan flexibel genoeg is om aangepast te worden. Zo kan je tegen een stootje.

10.  Zie jezelf als eigenaar

Ongeacht of je investeerde in vastgoed, aandelen, obligaties of een van de talloze andere alternatieven, is het een goed idee jezelf als eigenaar te zien. Als je bijvoorbeeld koos te investeren in aandelen van een bedrijf, leer dat dan kennen alsof het van jou is. Onderzoek inkomsten, uitgaven, winst, groei en alles wat je kan ontdekken. Zo win je belangrijke informatie in, en weet je zeker dat je je slimme belegging vanbinnen en vanbuiten kent. Nog steeds op zoek naar een slimme belegging? Ontdek het aanbod aan investeringsvastgoed.